محصولات گلخانه ای
-1-1-  عنوان طرح : تعيين تأثير عناصر اصلي غذايي (N.P.K) بر عملكرد خيار در خاكهاي سبك منطقه جيرفت
شماره مصوب : 73099-15-2-115    
مجري طرح : غلامرضا افشارمنش، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت وکهنوج                                                                                                                                                                                                                                                                 همكاران : محمدكاظم وطنيار ، مجيد نيك نفس و محمدرضا احمدي
مشاوران فنی :
محل اجرا : اراضي مركز تحقيقات كشاورزي جيرفت
تاريخ شروع و مدت اجرا :  از پاييز 73 بمدت دو سال
بخشهاي مجري طرح : بخش تحقيقات خاك و آب
نتيجه :
در این طرح دو سطح الف - عدم مصرف كود مرغي ب - مصرف كود مرغي همراه با 5 سطح ازت خالص :
0 - 135 - 185 - 235 - 285 كيلوگرم در هكتار و سه سطح پتاسيم بر حسب K2O (0 - 50 - 100) كيلوگرم در هكتار و ميزان 90 كيلوگرم فسفر برحسب  P2O5 آزمايش شد. نتايج بدست آمده نشان داد كه : كود مرغي افزايش چشمگيري در افزايش عملكرد محصول خيار داشت. مصرف 50 كيلوگرم پتاسيم برحسب K2O توانست محصول خيار را تا 26 تن در هكتار افزايش دهد و مصرف 185 كيلوگرم ازت خالص در هكتار افزايش محصول نسبتا زيادي را همراه داشت و بطور كلي فرمول كودي  مصرف كود مرغي همراه با 185 كيلوگرم ازت خالص و 50 كيلوگرم پتاس بر حسب K2O حداكثر عملكرد به ميزان 17/35 تن در هكتار را همراه داشت.

3-1-1- عنوان طرح : تاثير عناصر كم مصرف (آهن، روي و منگنز) بر عملكرد و كيفيت محصول خيارسبز در منطقه جيرفت
شماره مصوب : 021-80-15-127    
مجري طرح : سيدعلي غفاري نژاد، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت وکهنوج                                                                                                                                                                                                    
همكاران : یدا... میرزائی ومعصومه ساردویی، کارشناسان مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت وکهنوج
مشاوران فنی :
محل اجرا : مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت وکهنوج
تاريخ شروع و مدت اجرا : 30/6/80 به مدت 2سال  
بخشهاي مجري طرح : بخش تحقیقات خاک وآب
نتيجه :
         در این آزمایش تاثیر تیمارهای آهن، منگنز و روی بر عملکرد معنی دار شد به این ترتیب که آهن و منگنز باعث افزایش عملکرد شدند. افزایش سولفات روی تا 30 کیلوگرم در هکتار تاثیری بر عملکرد نداشت و اضافه کردن 60 کیلوگرم سولفات روی در هکتار باعث کاهش عملکرد گردید. تیمار اضافی ماده آلی(10تن کود مرغی پوسیده در هکتار)، بیشترین میزان عملکرد نسبت به سایر تیمارها را داشت. با افزایش سطوح آهن غلظت منگنز در برگ ومیوه به طور معنی داری کاهش یافت. با افزایش سطوح منگنز غلظت آن در برگ و میوه افزایش و غلظت ازت وآهن کاهش نشان داد. با بالا رفتن سطوح روی غلظت آن در برگ و میوه افزایش وغلظت آهن در برگ و میوه کاهش نشان داد. تحت شرایط مشابه مصرف 10 کیلوگرم سکوسترین آهن به همراه 40 کیلو سولفات روی قابل توصیه است.


4-2-1- عنوان طرح : بررسي و تعيين نياز غذايي گوجه فرنگي به عناصر پر مصرف ازت، فسفرو پتاسیم (N.P.K)
شماره مصوب : 22-69 / 15 / 2 - 115    
مجري طرح : محمدرضا ساردوئي، کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت وکهنوج                                                                                                                                                                                                                                                                       
همكاران :
مشاوران فنی :
محل اجرا : اراضي مركز تحقيقات كشاورزي جيرفت و کهنوج
تاريخ شروع و مدت اجرا :  از اول آذرماه  1368 بمدت 3 سال
بخشهاي مجري طرح : بخش تحقيقات خاك و آب
نتيجه :
    نتايج اين طرح براساس آزمون خاك در جداول شماره 1 تا 3 آمده است. لازم به ذکر است که كود ازته را بایستی در سه مرحله هنگام كاشت،  پس از برداشت پلاستيك و در اواخر فروردين ماه پس از چين دوم مصرف کرد. زمان مصرف كود فسفره و پتاسه همزمان با كاشت ميباشد.

جدول شماره 1- نياز غذايي گوجه فرنگي به عنصر ازت در روش كشت زير پلاستيك در منطقه جيرفت
 
ميزان كربن آلي خاك
(درصد)    ازت خالص مورد نياز
(كيلوگرم در هكتار)    ميزان اوره مورد نياز
(كيلوگرم در هكتار)       
كمتر از 5/0    180    450       
1  - 5/0    150    300       
5/1 -  1    120    250       
بيشتر از 5/1    100    200    

جدول شماره 2-  نياز غذايي گوجه فرنگي به عنصر فسفر در روش كشت زير پلاستيك در منطقه جيرفت
 
ميزان فسفر  خاك
(ميليگرم در كيلوگرم)    سوپرفسفات تريپل
(كيلوگرم در هكتار)       
كمتر از 5    300       
10 - 5    200       
15 - 10    100       
بيش از 15    0    

جدول شماره 3- نياز غذايي گوجه فرنگي به عنصرپتاسيم در روش كشت زير پلاستيك در منطقه جيرفت
 
ميزان پتاسيم قابل جذب خاك
(ميليگرم در كيلوگرم)    سولفات پتاسيم
(كيلوگرم در هكتار)       
كمتر از 100    350       
150 - 100    300       
200 - 150    150       
250 - 200    100       
300 -250    50       
بيش از 300    0    


-3-1-  عنوان طرح : اثر باقيمانده فسفر خاك بر عملكرد هندوانه و خيار سبز در منطقه جيرفت
شماره مصوب : مصوب سازمان مدیریت وبرنامه ریزی استان کرمان    
مجري طرح : جواد سرحدي، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت وکهنوج                                                                                                                                                                                                                                     
همكاران :
مشاوران فنی :
محل اجرا :منطقه جیرفت وکهنوج                                                                                                                                                                                                                                     
تاريخ شروع و مدت اجرا :سال 80 به مدت دو سال  
بخشهاي مجري طرح : بخش تحقیقات خاک وآب
نتيجه :
       با توجه به نتايج اين تحقيق و ساير بررسيهاي علمي مي توان نتيجه گيري كرد.
1-    مصرف كودهاي فسفره و پتاسه بايد بر اساس آزمون خاك باشد.
2-    حد بحراني ميزان فسفر در خاكهاي شني بايد 12 پي پي ام در نظر گرفته شود.
3-    مصرف كودهاي آلي در خاكهاي منطقه ضروري است.
4-    مصرف بي رويه كودهاي فسفره باعث تجمع اين عنصر در خاك شده كه ضمن مسموميت خاك، باعث كاهش كمي و كيفي محصولات كشاورزي بخصوص محصولات جاليزي مي گردد.
5-    ميزان مصرف كودهاي فسفره در خاكهايي كه ميزان فسفر قابل جذب آنها كمتر از 8 پي پي ام است نبايد از 250 كيلوگرم سوپر فسفات تريپل بيشتر باشد.
6-    ميزان كود فسفره توصيه شده در خاكهاي شني هميشه بايد كمتر از خاكهاي متوسط يا سنگين باشد.
7-    ميزان عملكرد محصولات جاليزي در خاكهايي با بافت سبك بدليل فقر غذايي، ظرفيت نگهداري آب كم، ظرفيت جذب سطحي كم، آبشويي مواد غذايي و ميزان ماده آلي كم، هميشه كمتر از خاكها با بافت متوسط مي باشد.
8-    در صورت مصرف كودهاي فسفره به ميزان زياد در زمينهاي جاليز كاري غلظت روي و آهن كه براي سلامت مصرف كننده ضروري هستند، كاهش مي يابد.
9-    با توجه به خصوصيات فيزيكي و شيميايي خاكهاي منطقه، مصرف كودهاي در بر دارنده عناصر ريز مغذي از جمله روي، آهن و منگنز بسيار ضروري است.

9-3-1- عنوان طرح : بررسي و تعيين نياز غذايي هندوانه به عناصر پرمصرف ازت، فسفر و پتاس(N.P.K)
شماره مصوب : 23-69 / 15 / 2 - 115    
مجري طرح : محمدرضا ساردوئي، کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی جیرفت وکهنوج                                                                                                                                                                                                                                    
همكاران :
مشاوران فنی :
محل اجرا : اراضي مركز تحقيقات كشاورزي جيرفت و بم
تاريخ شروع و مدت اجرا :  از اول ديماه 1368 بمدت 3 سال
بخشهاي مجري طرح : بخش تحقيقات خاك و آب
نتيجه :
    نتايج اين طرح در جداول شماره 1 تا 3 درج شده است. زمان استفاده از كود ازته عبارتست از موقع كاشت، موقع برداشت پلاستيك در اسفندماه و  باقيمانده در اوايل ارديبهشت ماه مصرف گردد. مصرف کود فسفره و پتاسه در زمان كاشت بصورت نواري در شياري به عمق چند سانتيمتر در زير محل کاشت بذر ميباشد. هم چنین در اراضي سبك تقسيط كود پتاس حداقل در دو نوبت (موقع كاشت و بعد از برداشت پلاستيك) توصيه ميگردد.
جدول شماره 1-  نياز غذايي هندوانه به عنصر ازت در روش كشت زير پلاستيك در منطقه جيرفت
 
ميزان كربن آلي خاك
(درصد)    ازت خالص مورد نياز
(كيلوگرم در هكتار)    ميزان اوره مورد نياز
(كيلوگرم در هكتار)       
كمتر از 5/0    150    320       
1  - 5/0    120    260       
5/1-  1    90    195       
بيشتر از 5/1    60    130    

جدول شماره 2- نياز غذايي هندوانه به عنصر فسفر در روش كشت زير پلاستيك در منطقه جيرفت
 
ميزان فسفر  خاك
(ميليگرم در كيلوگرم)    ميزان P2O5 مورد نياز
(كيلوگرم در هكتار)    ميزان فسفات آمونيوم يا سوپرفسفات تريپل (كيلوگرم در هكتار)       
كمتر از 5    120    260       
10 - 5    90    195       
15 - 10    50    110       
بيش از 15    لازم نيست    لازم نيست    

جدول شماره 3-  نياز غذايي هندوانه به عنصر پتاسيم در روش كشت زير پلاستيك در منطقه جيرفت
 
ميزان پتاسيم
(ميليگرم در كيلوگرم)    ميزان K2O مورد نياز
(كيلوگرم در هكتار)    ميزان سولفات پتاسيم
(كيلوگرم در هكتار)       
كمتر از 150    150    300       
200 - 150    100    200       
250 - 200    50    100       
بيشتر از 250    لازم نيست    لازم نيست    


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0